Wat is Leven met Aandacht?

Leven met aandacht, Mindfulness, betekent dat je bewust je aandacht richt in het  hier-en-nu, zonder oordeel.
Dus: in plaats van steeds met je aandacht in het verleden of in de toekomst te zijn (de to do-lijstjes, of dat je nog nadenkt over wat iemand zei of piekert over wat je anders had kunnen doen bijv.), richt je je aandacht op wat zich op dit moment bij jou aandient. En als je dan bewust je aandacht richt, dan ga je echt ervaren wat je denkt, voelt en waarneemt op dat moment. Zaken waar je meestal aan voorbij gaat. En dan is het heel belangrijk: daar heb je geen oordeel over.

Misschien klinkt het simpel, maar met onze doe-actiemodus op ‘aan’, is het vaak verre van makkelijk om ’te zijn met wat er is’. Terwijl juist die houding, gewoon zijn met wat er is, heerlijk rustgevend en stress-vrij is en vrijheid en ruimte biedt. Je voelt je rustig en je kunt genieten van de omstandigheden waarin je je bevindt, de natuur en de mensen om je heen, van wat een tekst of muziek kan bieden. Je opent je voor echte troost en rust.
En:  je kunt nog steeds een heleboel doen.

Het vraagt een houding van niet-oordelen, vertrouwen, zelfcompassie en aanvaarding. En het mooie is: dit is een houding die je (verder) kunt ontwikkelen!

Bij ACT, Acceptance and Commitment Therapy, ga je ook van deze basishouding uit. En ga je met praktische oefeningen aan de slag om te zien waar je weerstand zit. Welke gedachten je belemmeren en hoe je hiermee om kunt leren gaan. Hoe je naar je zelf kijkt en dat kunt loslaten als het je minder past. Wat jouw kernwaarden zijn.  En hoe je vanuit jouw waarden, met jouw verleden, toekomstplannen en zelfbeeld ‘onder de arm’ je leven kunt gaan vormgeven.

 

 

 

 

 

Fija van der Weide – Psycholoog, Coach en Trainer