De training

De Training “Leven met Aandacht”  (mindfulness based) bestaat uit 8 bijeenkomsten van 2 uur op een locatie in Amersfoort Vathorst. In een kleine groep van gemiddeld 4-8 personen ga je met verschillende stilte-oefeningen aan de slag. Deze oefeningen helpen jou om bewuster de stilte op te zoeken en eerlijk naar jezelf te kijken, naar de manier waarop jij omgaat met je gedachten en emoties. Je zou ook kunnen zeggen dat je  hiermee je ‘aandachtsspier’ gaat trainen. Als je deze oefeningen gedurende de 8 weken ook thuis doet (wat dus enige discipline van je vraagt), zal je patronen herkennen bij jezelf die niet altijd helpend zijn. Van daaruit kun je vervolgens bewust keuzes maken die passen bij jou als persoon, hoe jij in het leven wilt staan. En dit kan een gevoel van vrijheid, kracht en rust geven, echt geïntegreerd in je dagelijks leven.

Deze oefeningen bieden rust en ruimte in je dagelijks leven. Dit kan je ook helpen bij het verbonden voelen met anderen, ook op religieus vlak. Indien je dat wilt, is er ook ruimte om met christelijke meditaties aan de slag te gaan. Van daaruit zal je ook merken dat je meer open kunt staan voor de diepe rust en liefde die daarin te vinden zijn.
Tijdens de bijeenkomsten gaan we dus vooral aan de slag met oefeningen, daarnaast bespreken we het huiswerk en wisselen we ervaringen uit, waarbij de nadruk ligt op wat je tegenkomt bij het oefenen, wat jou helpt en wat jou hindert. Jouw proces staat voorop en je bepaalt hierbij zelf wat je wilt delen. Dit alles in een informele sfeer.

En mocht het belangrijk voor je zijn: De effecten van deze trainingen,  op Mindfulness gebaseerd, zijn inmiddels wereldwijd wetenschappelijk onderzocht, met een aangetoond positief effect (ook voor de langere termijn). Steeds meer artsen en andere zorgverleners raden daarom deelname aan een dergelijke training aan.

Als je vragen hebt, of je wilt je aanmelden, neem dan contact op. We plannen dan een intakegesprek om de verwachtingen nader af te stemmen en om in te schatten of deze training bij je past.

Herhalings- en verdiepingstraining
Regelmatig worden er herhalingstrainingen (evt. met verdieping) aangeboden. Het is belangrijk dat je dan al enige ervaringen met ademoefeningen en mediteren hebt. In 4 avonden van 1,5 uur, herhalen we belangrijke stilteoefeningen en is er een evt. verdieping op het gebied van compassie. Compassie voor jezelf en de mensen om je  heen. Hierbij is het van belang dat je tussentijds thuis 20 minuten oefent.

 

Fija van der Weide – Psycholoog, Coach en Trainer